Logo_wit

Een scheidingsadviseur of een mediator?

Een scheidingsadviseur of een mediator?

Mediator

Bij een scheiding wordt vaak de hulp ingeroepen van een mediator. Vaak verloopt de communicatie tussen de partners wat moeizaam, omdat de emoties flink zijn opgelopen. Een mediator draagt dan zorg voor een goede communicatie tussen de scheidende partners. Een mediator is niet bevoegd om naast het begeleiden van het gesprek ook te adviseren, maar hij/zij moet er wel voor zorgen dat beide partijen over dezelfde informatie beschikken. De beide partners moeten op basis daarvan zelf tot goede afspraken en oplossingen te komen.

Best een uitdaging, want scheiden is toch niet iets waar je veel ervaring in zult hebben.

Scheidingsadviseur

Een scheidingsadviseur mag daarentegen naast het begeleiden van het proces en het gesprek, de beide partijen wel adviseren. Uiteraard wordt daarbij goed gekeken naar de belangen van de beide partners. Net als de mediator is een scheidingsadviseur volledig onafhankelijk en onpartijdig.

Mijn eigen ervaring bij mijn scheiding heeft er toe geleid dat nadat ik geregistreerd mediator was, nog door heb geleerd voor register scheidingsadviseur. Hoewel mijn ex en ik op zich goed zijn begeleid bij onze gesprekken, miste ik de ervaring en kennis over de zaken waar wij een besluit over moesten nemen. Ik wilde soms zo graag even aan de hand genomen worden. Het was voor ons ook allemaal nieuw.

Uiteindelijk heeft ons mediation traject geresulteerd in een scheidingsconvenant die voor meerdere uitleg geschikt was en waarvan de afspraken niet goed doordacht waren door ons. Niet handig bleek als snel, want het gedoe tussen ons bleef na onze scheiding gewoon doorlopen. En nog heftiger dan dat zelfs.

Een scheidingsadviseur kijkt met beide partijen mee, bij alles wat relevant is in het scheidingsproces en dus ook naar wat in de toekomst in de weg kan gaan zitten. Financieel, juridisch, emotioneel, fiscaal.  Het is belangrijk dat er een beeld geschetst wordt hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat voor beide partijen de materie helemaal helder is. Pas dan ben je in staat om afspraken met elkaar te maken, die door beiden worden gedragen.

Toekomst

Het mooie is, dat wanneer je goede afspraken hebt gemaakt, diverse scenario’s tegen het licht hebt gehouden. Samen alles hebt doorgesproken. Je daarna ook beter in staat bent om met elkaar in overleg te gaan, als er door de tijd heen iets wijzigt. En dat gebeurt natuurlijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de kinderen die ouder worden, die krijgen ook andere behoeften.

Ik wéét uit eigen ervaring wat de valkuilen en moeilijke punten zijn die je tijdens een scheiding tegenkomt. Een harde les voor mij, mijn ex-partner en helaas ook mijn kinderen. Zelf ben ik niet van plan om nogmaals te scheiden, maar mijn kennis en ervaring zet ik graag in om jullie te helpen.

Neem vrijblijvend contact met mij op om door te nemen wat ik voor jullie als scheidingsadviseur kan betekenen.   

Deel dit bericht:

Meer artikelen:

Ik ben Ireen Boekel

en werkzaam als register (ADR) Scheidingsadviseur & familiemediator. Na zelf een erg complexe scheiding te hebben doorlopen, was en ben ik vastbesloten om andere gezinnen, en dan met name de betrokken kinderen, mijn ervaring te besparen. Dat kan en dat lukt!
× Contact